polaganje laminata cena

Polaganje laminata: cena na m2

Polaganje laminata – cena na kvadratni meter je glede na druge talne obloge precej ugodna. Mojstri laminat priporočajo predvsem v takih pristopnostih, ki nimajo preveč obremenitev, kot so na primer dnevne sobe, otroške sobe, slanice in podobno. Ker gre za bolj kratkotrajno rešitev, je polaganje laminata cena ugodnejša, ampak odvisna od kakovosti samega materiala in zahtevnosti polaganja. Cena je odvisna tudi od same teksture laminata in tudi od tega, kako zahtevno je pripraviti podlago. Nenazadnje pa vsak mojster zaračuna svojo ceno, zato je dobro pridobiti več ponudb. V povprečju pa znaša med 15 in 20 evrov na m2.

 

Polaganje laminata: cena za lepljen laminat

Ko se odločate za lepljeno polaganje laminata – cena je v tem primeru višja, ker je tako delo bolj zahtevno. Sam laminat je cenejši, vendar ga je treba pravilno pripraviti in po plasteh namestiti na dobro opravljeno podlago. Tla je potrebo pripraviti tako, da so gladka, kar pomeni, da če že imate talno oblogo, jo je treba najprej odstraniti in zbrusiti tla. Tudi v tem primeru je polaganje laminata cena višja od novogradnje oziroma tal, ki so že pripravljena.

Laminat je material, ki je primeren za talno ogrevanje, vendar je treba to seveda dobro izvesti, kar je zopet dodatni strošek, če želite imeti res kakovostno narejeno in ga uporabljati dolgotrajno.

Ni pa laminat primeren za vlažne prostore. Tudi ni primeren za mokro čiščenje, kar je sicer prednost, ker ga lahko pobrišete le s suho krpo ali posesate in je že čist. Če pa je kakšen madež na tleh, ga očistite z vlažno krpo samo na tistem delu in ne uporabljajte agresivnih čistil.

 

Polaganje laminata cena z lepljenjem vas bo stala med 25 in 40 evri na m2. Cena je največ odvisna od kakovosti laminata. Izbirate lahko med nizko cenovnimi laminati, ki niso primerni za talno ogrevanje, srednje cenovnimi in visoko cenovnimi laminati, ki jih priporočamo. Ti laminati imajo več plasti, so trdni in ne tako občutljivi na praske.

polaganje laminata cena

Polaganje laminata: cena na klik

Klasično polaganje laminata – cena na klik se giblje med 15 in 36 evri na m2. Za sam laminat pa boste odšteli med 15 in 25 evrov na m2. Tak velik razpon cene je zaradi različnih cen storitev, ki jih zaračunajo mojstri za polaganje in zaradi različnih kakovosti ter tekstur laminatov.

Zadnje leta je polaganje na klik izjemno popularno, ker je laminat dejansko že narejen in je položen hitro, brez svinjarije v prostoru, ki ga lahko začnete uporabljati v enem dnevu. Če pa ga lepite, se morajo plasti dovolj posušiti, kar lahko traja več dni ali tednov, da greste lahko v prostor.

Zato je polaganje laminata cena na klik veliko cenejša tudi s tega gledišča, ker lahko prostor uporabljate prej, kot v drugih primerih. Nenazadnje pa lahko tako polaganje tudi sami izvedete, če imate nekaj mojstrske žilice, ker je tako polaganje izjemno preprosto. Enostavno polagate na tla, laminati pa se med seboj zagozdijo s posebnim mehanizmom. Tudi odstranjevaje takega laminata je bistveno hitrejše kot, če je lepljen.

Ni priporočeno, da se ga polaga preko obstoječih talnih oblog razen, če je ta površina res tudi zelo ravna. Tudi, ko se pripravljajo tla za polaganje na klik, morajo biti ravna in čista. Ne smete pa polagati neposredno na beton, ampak morate vmes dati nekaj izolacije. Če pa želite, da laminat ne doni, ko hodite po njem, dajte pod njega še podložno folijo.

polaganje laminata cena

 

Kakšne so povprečne cene polaganja laminata?

Polaganje laminata cena skupaj z materialom je v povprečju med 10 in 20 evri na m2 in je močno odvisna od več parametrov. Zato si bomo pogledali povprečne cene in ko boste dobili ponudbo ali predračun, lahko primerjate te cene z vašim predračunom ter ugotovite, ali je vaš mojster ugoden ali pa je s ceno pretiraval. Bodite pozorni na to, ali je vse všteto v ceno, tudi polaganje letvic in podobno. Največ nesporazumov se dogodi ravno v tem delu.

Ko se dogovarjate za polaganje laminata cena odigra vlogo tudi takrat, ko kupujeta sami laminat, ker ga lahko dobite kje tudi po znižani ceni in potem vam bo mojster zaračunal le svoje delo. To se vam res splača preveriti. Ta investicija pa se vam bo obrestovala glede na druge talne obloge, ki so dosti dražje. Se pa priporoča, da vzamete bolj kakovosten material. Se pa cene materiala gibljejo med 3 pa do 30 evrov na m2. Tako velike razlike so zaradi kakovosti materiala in pa če je morda kaj znižan.

Za polaganje laminata cena bo nižja, če boste že prej kupili material in vas bo v pravorečju stala med 7 pa do 12 evri na m2 za mojstrovo delo. Če boste imeli še za odstraniti staro oblogo, na katero se laminat ne more položiti, boste za to odšteli med 5 do 8 evrov na m2. Če je treba podlago še zravnati, pa boste plačali med 2 in 7 evrov na m2. Če je potrebno pod laminat namestiti dodatno podlago, pa to stane med pol evra pa do 8 evrov na m2.

Avtor: