prenova doma

Kako poteka prenova doma in kje se skrivajo pasti?

Prenova doma je zahteven, dolgotrajen in tudi naporen proces, ki ga je treba opraviti, da bo vaš dom lahko ponovno zaživel. Kako zahteven in dolgotrajen bo v vašem primeru je odvisno od vaših želja, zahtev in trenutnega stanja. Da pa bo malo manj naporen, vam ponujamo nekaj ključnih informacij, ki jih je dobro vedeti pred pričetkom gradbenih del, saj vam bodo prihranile marsikatere skrbi.

Dober načrt je osnova

Prenova doma je obsežen proces, ki zahteva še marsikaj drugega, kot le izbiranje novih kosov pohištva. Zato je pred samim začetkom del zelo pomembno, da si pripravite dober načrt, kaj vse želite prenoviti in v kolikšni meri. Ko imate okviren načrt pripravljen, pa se o njem pogovorite še s kakšnim gradbenikom, ali vašim izvajalcem del, ki vam bo lahko najbolje povedal, ali ste na kaj pozabili. Tukaj gre poudarek predvsem na različne napeljave in inštalacije, ki jih je najbolje opraviti vse naenkrat. Poleg načrta za vodovod, električno in centralno napeljavo je dobro misliti tudi na kabel za internetno povezavo, morebiti vod za klimatsko napravo, prezračevanje, centralni sesalni sistem …

Poleg načrta potrebnih del si pripravite tudi okviren časovni razpored del, da se boste lažje dogovarjali z izvajalci za termin dela. Pri tem pa upoštevajte, da skoraj vedno pride do zamikov, zato naj vam ta razpored služi bolj kot nek okvir, ne pa za sveto listino.

načrt gradnje

Pripravite si finančni plan

Ko imate pripravljen načrt vseh del in zbrane že prve predračune izvajalcev, si pripravite tudi finančni plan. Prenova doma, zlasti če je res temeljita, vsekakor ni majhen finančni zalogaj, zato se predhodno na to pripravite. Za temeljito prenovo velja, da je potrebno računati, da boste skupno odšteli 400 € na kvadratni meter ali več. Je pa to le okvirna številka, ki je v veliki meri odvisna od obsega del, vaših zahtev in želja ter tudi vaše vključenosti v prenovo.

Na tem mestu se v primeru, da nimate dovolj prihrankov, pozanimajte tudi o možnostih stanovanjskega kredita in to uredite pred začetkom del, da ne bo kasneje prihajalo do slabe volje.

Pridobite ustrezno gradbeno dovoljenje

Ne pozabite tudi na to, da v primeru, da bo prenova doma kakor koli vplivala na zunanji izgled hiše (nova strešna okna, balkon, nadstrešek …), morate za to pridobiti ustrezno gradbeno dovoljenje. Pridobivanje le-tega je tako časovno kot finančno obremenjujoče, vsekakor pa vam priporočamo, da vso potrebno dokumentacijo pridobite preden se prenova doma zares začne.

gradbeno dovoljenje

Izberite zanesljive izvajalce

Izbira dobrih in zanesljivih izvajalcev je ključnega pomena, da bo prenova doma uspešna. Vsekakor si ne želite izvajalca, ki bi svoje delo površno opravil, ali pa ki bi za več tednov zamujal z rokom izvajanja del. Dobro je, če se o izvajalcih pozanimate pri svojih znancih in kolegih in pri njih dobite kakšna priporočila, saj veste, dober glas seže v deseto vas.

Ostanite realisti

Ker je prenova doma zahteven in tudi izčrpavajoč proces, pa vam svetujemo tudi, da ostanete realisti in ne pričakujete čudežev, poleg tega pa računajte na to, da gre vedno lahko kaj narobe. Le tako boste prihranili izgubljene živce, zaradi česar boste vi, vaši domači in tudi izvajalci boljše volje in boste lažje dočakali konec del. Pa srečno!

Avtor: