Kozarci za vino

Kozarci za vino – odkrijte umetnost okušanja in uživajte v vsaki kapljici

Predstavljamo izjemno kolekcijo kristalnih kozarcev Lehmann, ki so namenjeni izboljšanju vašega doživetja ob pitju najljubše pijače. Ta prestižna znamka se ponaša z vrhunskimi kozarci za vino, ustvarjenimi s strastjo do podrobnosti in željo po zagotavljanju vrhunskega užitka ob pitju vina in drugih izbranih pijač. Lehmannova kolekcija vključuje kozarce za različna vina, šampanjce, penine, peneča vina, žgane pijače, koktejle, pivo, vodo ter tudi dekanterje in druge vrhunske izdelke iz kristala. Vsi kozarci za vino so zasnovani z izjemno pozornostjo do detajlov in inovativnim oblikovanjem, kar jih dela priljubljene med ljubitelji vina, someljeji in profesionalci v industriji. Lehmann kozarci za vino se ponašajo s prefinjeno estetiko in funkcionalnostjo, ki vam omogočata, da povsem doživite okuse in arome vaše najljubše pijače. Kristalni material poudarja sijaj tekočine ter omogoča optimalen razvoj vonjav in okusov.

Izbira pravih kozarcev za uživanje v različnih vrstah vina

Ko gre za kozarce za vino, je pomembno, da se zavemo pomena ustrezne postrežbe, saj dobro vino zahteva ustrezno ravnanje. Ni potrebno, da ste vinar ali sommelier, da bi vino cenili z vsemi čuti. Z ustrezno izbiro kozarcev lahko okuse in arome še bolj poudarite. Visokokakovostni kozarci za vino iz prozornega stekla so najprimernejši za vse vrste vina. Takšni kozarci za vino omogočajo, da vidite široko paleto odtenkov, ki jih vino ponuja. Poleg tega je priporočljivo izbrati kozarce s tankimi stenami, saj lahko z vrtenjem vina v takšnem kozarcu bolje ocenite njegovo viskoznost. Ni potrebe, da se oklepate manjših kozarcev za vino. Če si želite privoščiti večje kozarce, ne oklevajte. Ne samo, da bo piti iz njih bolj priročno, ampak tudi aroma se ne bo prehitro izgubljala. Večji kozarci za vino omogočajo, da se vonji in okusi vina razvijejo na polno.

Kozarci za vino
Poudarite arome in okuse vašega najljubšega vina z vrhunskimi kozarci.

Kozarci za belo vino morajo imeti obliko tulipana s čebulastim telesom, ki se rahlo zapira proti robu. To omogoča, da se aroma vina v kozarcu ohrani dlje časa. Če je belo vino bolj aromatično in težko, lahko uporabimo bolj odprt kozarec. Ker bela vina postrežemo hladna, je priporočljivo držati kozarec za pecelj čim nižje, da se ne segrejejo. Tudi kozarci za vino v obliki tulipana so primerni za postrežbo rosé vin. Kozarci za rdeče vino so običajno v obliki balona, saj je prostornina ključnega pomena za izražanje okusov in arom. Priporočljivo je, da je raven v kozarcu široka po nalivanju vina, še posebej pri aromatičnih sortah. Pri držanju kozarca za rdeče vino naj zgornji del peclja držimo s tremi prsti, da se ne dotikamo čaše. Količina vina v kozarcu naj bo napolnjena le do tretjine, da lažje zavrtimo vino in sprostimo njegove arome.

Pomembnost pravih kozarcev in pravilne temperature za šampanjec in desertna vina

Kozarci za šampanjec in desertno vino so prav tako pomembni za ustrezno postrežbo. Šampanjec in druga peneča vina najbolje pridejo do izraza v kozarcih v obliki flavte. Ozek kozarec omogoča, da se penina vina in pena ob nalivanju izjemno izkažeta. Za desertna vina z visoko vsebnostjo alkohola so primernejši majhni kozarci za vino z ozkim robom, saj se arome v teh kozarcih ne izgubljajo tako hitro. Pomemben vidik postrežbe vina je tudi pravilna temperatura. Neustrezna temperatura lahko negativno vpliva na okus vina. Rdeča vina je priporočljivo približno 20 minut pred serviranjem ohladiti v hladilniku. Bela vina pa se postrežejo ohlajena, zato jih hladimo precej prej.

Kozarci za vino
Vsak kozarec je oblikovan z namenom, da vam omogoči popolno izkušnjo ob pitju vina.

Temperatura serviranja vina se razlikuje glede na vrsto in slog vina. Za mlada in lahka bela vina je priporočljiva temperatura med 7 in 10 °C, medtem ko zrela, polna bela vina najbolj uživamo med 10 in 12 °C. Za lahka in mlada rdeča vina je primerna temperatura med 14 in 16 °C, medtem ko je za zrela, polna in težja rdeča vina priporočljiva temperatura med 16 in 18 °C. Zrela rdeča vina pa se najbolje postreže pri temperaturi med 18 in 20 °C. Pri rose vinu je priporočena temperatura med 8 in 10 °C za mlada in sadna vina ter med 10 in 12 °C za zrela in aromatična roza vina. Peneča vina pokažejo svoj sijaj pri temperaturi med 5 in 7 °C, medtem ko so pri šumečih vinih primerni 8 do 10 °C. Likerska vina pa naj bodo postrežena pri temperaturi med 6 in 8 °C. Pravilna temperatura serviranja pomaga ohranjati in poudarjati kakovost in okus vina, tako da je koristno upoštevati priporočene temperature glede na vrsto vina.

Poudarite izjemnost vsake kapljice

Vrhunska vina imajo možnost najbolje izraziti svojo izjemnost, če jih okušamo iz namenskih kozarcev za vino. Dobri kozarci za vino se razlikujejo po velikosti in obliki, medtem ko prozorno steklo omogoča občudovanje barve najkakovostnejšega vina, tako da že ob pogledu dobite prvi vtis o njegovi vzvišenosti. Izbira pravega kozarca omogoča ohranjanje okusa in vonja vsake vrste vina. Zato je pomembno, da vemo, kateri kozarci za vino so najbolj primerni za posamezno pijačo. S takšno izbiro lahko pokažete, da ne samo cenite dobro vino, temveč da poznate tudi kulturo pitja te izvrstne kapljice.

Kozarci za žganje so primerni za aperitivne trenutke, ko boste svoje goste pozdravili, medtem ko bodo visoki kozarci za vino na peclju z večjo čašo že v mislih priklicali sliko temno rdeče kapljice. Če pa bodo njihovi pogledi padli na visoke kozarce z dolgim pecljem in tulipanasto obliko čaše, bodo vedeli, da bodo uživali v belih vinih. Ozki in tanjši kozarci za vino s pecljem so primerni za posebne trenutke, ko boste dvignili kozarec s šampanjcem in nazdravili slavljencu ali novemu letu. Če pa želite presenetiti svoje goste (ali pa je miza preozka), jih lahko presenetite z univerzalnimi kozarci za vino. Tako se bo začelo ugibanje o pijači v kozarcu.

Kozarci za vino
Naredite vtis na svoje goste z elegantnimi kozarci za vino.

 

Odpiranje vina kot profesionalni sommelier

Ko odpirate vino z odpiračem kot profesionalec, najprej odstranite folijo iz vrha steklenice. Nato počasi in previdno privijte odpirač v zamašek, pazite le, da ga ne zavrtite preveč globoko, da ne bi izvrtali koščkov plute, ki bi lahko padli v vino. Med privijanjem vijaka naj bo en do ena in pol obrata spirale vidna nad pluto. Ko je odpirač dovolj privit, stisnite ročaje, da pluto potisnete skoraj do konca iz steklenice. Nato prste položite na zamašek in ga počasi odvijte iz vratu steklenice. Če ste sledili tem korakom, ne bi smeli slišati zvoka “pop”, ki bi pomenil, da ste vino šokirali z nenadno spremembo tlaka.

Če pa želite odpreti steklenico vina brez odpirača, je to vsekakor nelagodna situacija in obstaja tveganje, da boste vino pokvarili. Ena možnost je uporaba izvijača ali podobno dolgega predmeta, ki ga diagonalno zavrtite v pluto. Nato s trdim potegom izvlecite pluto iz steklenice. Alternativno lahko uporabite vžigalnik. Segrejte vrat steklenice pod pluto, dokler se sprememba temperature ne ustvari močan pritisk v steklenici, ki potisne pluto ven. Vendar se mora steklenica segrevati vsaj 3 minute. Pazite, da ne dobite opeklin od vžigalnika ali prevročega stekla. V vsakem primeru je pri odpiranju steklenice brez odpirača pomembno biti previden in se zavedati morebitnih tveganj za poškodovanje vina ali sebe.

Kako ohraniti svežino in okus dolgoročno?

Vino je najbolje uživati isti dan, ko je steklenica odprto. Naslednji dan se ne bo pokvarilo, vendar se lahko okus spremeni, čeprav je to tudi odvisno od vrste vina. Nedokončano vino lahko uporabite tudi za kuhanje. Peneče vino, če ga zaprete s plutovino, lahko pijete še drugi ali največ tretji dan. Belo vino s plutovinastim zamaškom in shranjeno v hladilniku bo ostalo primerno za uživanje od 3 do 5 dni. Ko želite vino shranjevati dalj časa, je pomembno upoštevati nekaj osnovnih pravil. Pri shranjevanju vina je priporočljivo, da steklenice hranite v vodoravnem položaju, tako da je zamašek v stiku z vinom. To preprečuje izsuševanje zamaška in preprečuje vstop zraka v steklenico, kar bi posledično lahko pokvarilo vino.

Avtor: