Sončna elektrarna – energetska neodvisnost za vaš dom ali podjetje

Naj vaša hiša ali podjetje postaneta energetsko neodvisna z namestitvijo sončne elektrarne. Sončna elektrarna lahko pokrije porabo v primeru ogrevanja s pomočjo toplotne črpalke, infrardečih panelov ali uporabe električnega vozila, kar vam omogoča skorajda 100-odstotno energetsko neodvisnost. Sončna elektrarna se vam izplača zaradi zmanjšanja stroškov porabljene električne energije v gospodinjstvu. Pomembno je izbrati optimalno sončno elektrarno glede na predvideno porabo, saj se višek proizvedene električne energije ne zaračunava.

Energetska neodvisnost in prihranki

Investicija se vam bo povrnila, saj ne boste več prejemali računov za električno energijo. Pri tem ni potrebe po registraciji dejavnosti ali plačevanju dodatnih prispevkov, saj samooskrba ne vključuje prodaje električne energije. Za priklop naprave na omrežje je dovolj obstoječe merilno mesto, opremljeno z dvosmernim števcem električne energije.

Sončna elektrarna

Pri izračunu porabe in proizvodnje električne energije se upošteva razlika med oddano in prevzeto energijo na merilnem mestu v enem koledarskem letu. Če v letu proizvedete premalo električne energije, preostanek kupite od dobavitelja električne energije. V primeru presežka se viški brezplačno oddajo v omrežje dobavitelja. Za lažji letni obračun se uporablja enotarifni način merjenja električne energije.

Varnostne zahteve za sončne elektrarne

Pravilnik o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije določa, da mora sončna elektrarna za samooskrbo, ki izkorišča energijo sonca, omogočati izklop iz distribucijskega omrežja in zagotavljati malo napetost (ELV) v izključenem stanju. Ta napetost naj bo največ 50 V izmenične napetosti ali največ 120 V enosmerne napetosti (ki se doseže z optimizatorji ali mikroinverterji). V primeru izpada distribucijskega omrežja ali prekoračitve predpisanih napetostnih in frekvenčnih mej v distribucijskem omrežju se mora naprava avtomatsko izklopiti in ne sme oddajati električne energije v omrežje. Sončna elektrarna podjetja Sončni sistemi izpolnjuje obe varnostni zahtevi z uporabo naprednega sistema varovanja.

Pravilna dimenzioniranje moči sončne elektrarne za individualne potrebe:

Električna energija, ki jo pridobite s pomočjo naprave za samooskrbo, je namenjena izključno pokrivanju lastnih potreb po električni energiji. Zato je ključnega pomena, da je moč sončne elektrarne prilagojena vsakemu posameznemu gospodinjstvu ali podjetju, zagotavljajoč ravno pravšnjo količino električne energije za letne potrebe. Izkušeni strokovnjaki bodo izračunali potrebno moč na podlagi natančnih podatkov, pridobljenih iz večletnih izkušenj na področju postavitev sončnih elektrarn.

Individualno pristopanje k cenam in projektom sončnih elektrarn

Cene sončnih elektrarn se razlikujejo glede na različne faktorje, zato je nemogoče določiti enotne cene. Kot izkušeni strokovnjaki na področju pridobivanja sončne energije se strokovnjaki iz podjetja Sončni sistemi vsakega projekta lotijo temeljito, strokovno in individualno. Z zagotavljanjem skrbno premišljenih rešitev lahko zagotovijo, da bo cena vaše sončne elektrarne izračunana individualno, v skladu z vašimi potrebami po električni energiji. Pri izračunu stroškov vas bodo vključili, tako da boste lahko zaupali svojim željam in potrebam. Cena sončne elektrarne je odvisna od različnih dejavnikov, vključno s tipom elektrarne, velikostjo sistema, geografsko lego, lokacijo objekta, energetskimi potrebami in drugimi specifičnostmi projekta. Cene posameznih komponent so trenutno relativno nizke, kar prispeva k večji dostopnosti projektov.

Od načrtovanja do montaže solarnih elektrarn

Sončna elektrarna predstavlja sistem, ki vključuje izbrane komponente, pa tudi njihovo strokovno namestitev. Priporočljivo je, da zaupate postavitev elektrarne enemu ponudniku, ki bo odgovoren za celoten proces, vključno z načrtovanjem, pridobivanjem dovoljenj, dobavo sestavnih delov in montažo. Zaupanja vreden ponudnik vam bo nudil tudi ustrezno svetovanje ter navodila za ravnanje in vzdrževanje sistema. Celostna rešitev, ki vključuje materiale in storitve, se izkaže za zelo ugodno, saj prihrani čas, energijo, živce in morebitne dodatne stroške. Sončna elektrarna se tako izkaže kot zvest in zanesljiv sopotnik v prehodu k visoki energetski samooskrbi.

Razumevanje cene sončne elektrarne in njenih družbenih koristi

Preden dobite konkretno številko za ceno sončne elektrarne, je pomembno razumeti, da se investicija na začetku morda zdi visoka. Vendar pa je treba upoštevati dejavnike, kot so naraščajoče cene električne energije na trgu, manjši stroški ogrevanja (v primeru nadomeščanja drugih virov energije s sončno energijo), energetska samooskrba ter možnost pridobivanja nepovratnih sredstev. Sončna elektrarna se, ob pravilnem pristopu, izkaže kot naložba, ki se povrne v obdobju od 5 do 15 let, odvisno od različnih dejavnikov. Pridobite lahko informativni izračun, pri čemer vam bodo z veseljem pomagali.

Povečana učinkovitost sončnih elektrarn za samooskrbo

Sončne elektrarne za samooskrbo omogočajo proizvodnjo električne energije v obsegu od 4 KW do 125 KW, s pomočjo omrežnih razsmernikov in solarnih modulov. Razsmerniki, povezani v omrežje, imajo vlogo pretvorbe enosmerne električne energije, ki jo generirajo solarni moduli, v izmenično električno energijo. Ta se lahko uporablja za napajanje električnih porabnikov v objektu, pri čemer se odvečna energija oddaja v električno omrežje. Ta višek energije se lahko uporablja v času, ko sončna elektrarna ne deluje, ali pa se proda na trgu električne energije.

 

 

 

 

 

Avtor: