senčila

Kakšne vrste senčil poznamo in kje se lahko uporabljajo?

Senčila so pomembna iz več razlogov in so obvezen del vsakega doma, pisarne ali lokala. Najpogosteje jih uporabljamo za zaščito pred soncem, premočno svetlobo in ultra vijoličnimi žarki. Senčila so zelo različna, odvisno od tega, za kaj in kje jih bomo uporabljali, so pa lahko tudi dobra zvočna in toplotna izolacija, ščitijo pred insekti, vremenskimi vplivi in celo vlomilci.

Senčila so lahko pregrada pred neželenimi pogledi, saj ustvarjajo zasebnost ter intimnost. Ker so tako zelo različna, so dejansko namenjena določeni uporabi in za določene objekte. Najpogostejša so roletna senčila na oknih, pa tudi polkna, plise, markize in tende. V grobem se ločijo na notranja in zunanja senčila.

Ker jih uporabljamo potem še desetletja, velja dobro razmisliti, katera bomo kupili, zato je najbolje obrniti se na usposobljenega strokovnjaka, ki vam bo predstavil dobre in slabe strani določenih senčil, na podlagi tega, pa se boste lahko zagotovo odločili, katera boste izbrali in vam bodo služila še dolgo časa.

Za katera senčila se odločiti – zunanja ali notranja?

Prvo vprašanje, s katerim se boste soočili pri nakupu senčil je, zakaj jih boste uporabljali? Lahko si želite intimo in mir, samo, da se umaknete pred pogledi. Lahko si želite zatemniti prostor. Ali pa bi želeli se zaščititi pred vetrom, vremenskimi vplivi, UV žarki in zadržati toploto v notranjosti prostorov.

Drugo vprašanje pa je, ali se odločiti za zunanja ali za notranja senčila? Pri tem je najprej treba vedeti, ali se zunanja senčila sploh lahko namestijo na stavbo.

Prednosti zunanjih senčil so, da so res dober toplotni izolator, s tem pa pomagajo varčevati z energijo, hkrati pa odlično zadržijo zvok. Ko so spuščena, preprečijo uhajanje toplote v okolje in mrzlemu zraku, da bi prodiral v prostore. S tem ohranjajo vedno enako temperaturo v prostorih.

Okna so na ta način zaščitena še pred vremenskimi vplivi. Nepovabljeni gosti ne bodo mogli skozi okna ali vrata. Hkrati pa spremenijo zunanji izgled celotne stavbe, saj so lahko lep dekorativen element, zato je dobro izbrati taka, ki se skladajo s celotno podobo stavbe in okolja.

Prednosti notranjih senčil so, da prostore varujejo pred soncem in premočno svetlobo ter UV žarki, hkrati pa ustvarjajo intimo in zasebnost. Če si ne želite zaves, so lahko zelo lep dekorativni element. Ni jih treba posebej vzdrževati, kdaj pa kdaj pobrišete prah in to je vse.

Notranja senčila imajo še to bistveno prednost, da so zelo lahko prilagodljiva na neobičajne dimenzije oken in vrat, ter se jih da tako izdelati, da se povsem prilegajo. Sama namestitev pa je zelo enostavna.

senčila oprema

Žaluzije

Žaluzije so lahko zunanja ali notranja senčila. Zunanje so namenjene zaščiti pred premočno sončno svetlobo, UV sevanjem ali uličnimi svetilkami. So tudi zelo dobra zaščita pred vročino. Zelo so cenjene, ker ustvarjajo mehko svetlobo, ki je očem prijazna. Narejene so tako, da lahko lamele obračamo in tako nastavimo kot, s tem pa povsem ali delno odbijamo sončno svetlobo stran od objekta.

Notranje žaluzije so pogoste v stanovanjih in pisarnah, saj so praktične in se jih namesti v notranji okvir oken ali vrat. Z njimi lahko dobro reguliramo vstop svetlobe v prostor. So zelo lepa dekoracija. Lahko nas tudi zaščitijo pred pogledi ter ustvarijo intimnost.

Rolete, plise in screen rolo senčila

Rolete so zunanje senčilo in so zelo popularne med uporabniki, predvsem zato, ker dobro ščitijo okna ter vrata pred vremenskimi vplivi, neurji, točo, vetrom, pred svetlobo in UV žarki. Vročino odlično odbijajo in če so povsem zaprta, je v prostorih lahko poleti prijetno hladno, saj so odličen toplotni izolator.

Plise senčila so popularna v modernih stanovanjih in hišah, še posebej pridejo prav pri strešnih oknih in takih, ki so neobičajne ali nepravilne oblike. Namestijo se na notranji strani okna. Plise senčilo je namenjeno senčenju, da zadrži premočno svetlobo, ščiti pred pogledi in je predvsem še zelo lep okras. Namreč izbirate lahko med številnimi barvami in potiskom ali vezenjem.

Screen rolo senčila se uporabljajo, tako znotraj, kot zunaj. So zelo dober toplotni izolator ter so hkrati lahko namesto komarnikov. Izbirate lahko med veliko barvami in vrstami tkanin.

rolete-1

Tende, markize in polkna

Tende in markize so senčila, ki ste jih gotovo že opazili na terasah ali trgovinah in restavracijah ter so namenjena senčenju ter zaščiti pred vsemi vremenskimi vplivi, kot so sonce, veter, dež, sneg, zato so zelo  izpostavljena. Prav iz tega razloga so izdelane iz zelo trpežnih in kvalitetnih materialov, ki take obremenitve tudi zdržijo. Še posebej se obnesejo pred hišami in na vrtovih.

Najstarejša senčila pa so zagotovo polkna, ki so izdelana iz lesa in najrazličnejših patentov. Nekatera so polna, druga imajo lamele, nekatera preko vsega polkna, druga samo delno. Nekatere lamele se lahko obračajo, druge so fiksne.

Polkna lahko izgledajo zelo različno in zaradi tega imajo lepo, zanimivo strukturo in sodijo k vsaki  hiši, neglede na to, ali je starejša ali moderna. Lahko so naravnih, lesnih barv ali pobarvana z neobičajnimi barvami.

So odličen izolator za topel in hladen zrak, za zvok in zaščito pred svetlobo ter vsemi vremenskimi vplivi. Zadnje čase so vedno bolj popularna in nikoli niso šla iz mode.

Avtor: