https://www.libelagroup.si/kaj-delamo/polaganje-tlakovcev/

Najboljši način urejanja zunanjih površin

Pomlad je ravno pravi čas za urejanje hiše in njene okolice. Če je tudi vas prijelo, da bi popolnoma spremenili podobo vašega dvorišča ali dovoza do hiše, je polaganje tlakovcev zagotovo eden od najboljših načinov, s katerim poskrbite za lep in urejen videz zunanjih površin.

A kako se ga lotiti? Če bi se ga radi lotili sami, boste za to potrebovali nekaj dodatnih pripomočkov, med drugim je za polaganje tlakovcev del obvezne opreme zmogljiv in kakovosten vibrator betona, ki ga lahko najdete v spletni trgovini podjetja Metal Mikulič. Njegova primarna naloga je, da izboljša lastnosti betonske malte. S postopkom vibriranja se namreč iz nje odstranijo zračni mehurčki, s čimer je zagotovljena boljša trdnost objekta, zidu, plošče ali temeljev.

Polaganje tlakovcev se izvaja v dveh fazah

Potrebovali boste še prod ali gramoz, vrvico za označevanje, robnike in lopato. Poleg tega med obvezno opremo spadajo tudi libela, teptalnik ter vibracijska plošča in morebiti še vibrator betona. Za fugiranje pa potrebujete še mivko oziroma droben pesek.

V prvi fazi je pomembno pripraviti podlago, na katero nameravamo polagati, nato pa sledi polaganje tlakovcev s fino pripravo. Na izbrano površino, ki mora biti rahlo nagnjena, da je omogočeno odtekanje vode, se položijo tlakovci v takšnem vrstnem redu, da tvorijo želeni vzorec. Lahko se odločite za krožni vzorec ali za klasičnega zidarskega oziroma kateregakoli drugega. Tu morate paziti, da so vsi posamezni kosi med sabo rahlo oddaljeni, da dvorijo nekaj milimetrsko razdaljo za fuge.

Kako poteka postopek s fino pripravo?

Ta prvi korak je izredno pomemben, saj morate zagotoviti ustrezno površino, ki mora biti dovolj ravna za pravilno izvedeno polaganje tlakovcev. S tem pa boste tudi zagotovili ustrezno nosilnost terena in preprečili možnost za zastajanje deževnice.

Na že pripravljeno površino najprej položite taypro folijo, nanjo pa nasujte med 3 in 4 cm peska. Pred nadaljevanjem morate pesek stisniti in porezati na ustrezne padce in višine. Ko je podlaga pripravljena, se lahko začne polaganje tlakovcev, ki jih najprej začnete polagati iz spodnjega vogala dvorišča. Ko končate, jih fugirate s fugirno maso, ki jo pripravite iz materiala, ki ga imate na voljo. Na koncu sledi še utrjevanje.

polaganje tlakovcev

Zakaj je pomembno utrjevanje?

Ko je polaganje tlakovcev končano, je potrebno postavljen material. Utrjevanje lahko opravite z različnimi napravami, kot je vibrator betona, ki ima zelo široko področje uporabe. Ni namreč namenjen samo vibriranju, temveč se uporablja tudi za zbijanje tal in za presejanje razsutega materiala.

Prednost uporabe takšnih naprav, kot je vibrator betona, je da z njimi lahko dostopate tudi do mest, kamor večji stroji ne morejo. Tako lahko brez težav obdelate problematična območja, kot so mesta okoli jarkov, cevi in sten. Z njimi pa predvsem uravnavate površine iz gramoza, peska, gline, kot tudi teren, kjer prevladujejo mešana tla.

Zakaj potrebujete vibrator betona?

Pri izvajanju gradbenih del, kot je polaganje tlakovcev, je zelo pomembna kakovost uporabljenega gradbenega materiala. Pri betonu pa pogosto prihaja do nastajanja mehurčkov, ki zmanjšujejo njegove pozitivne lastnosti. V mehurčkih je namreč ujet zrak, ki lahko kasneje povzroči nastanek razpok, skozi katere pa tudi uhaja vlaga. S tem pa se potem tudi zmanjša njegova trdnost, in postane bolj dovzeten za poškodbe.

Zmogljiv in kakovosten vibrator betona material dobro premeša in ga stisne. To pa naredi tako, da s svojim delovanjem odstrani obstoječe zračne mehurčke, ne da bi pri tem v material vnesel dodatni zrak. S svojo zasnovo vam zagotavlja popolnoma varno uporabo, saj ima dolgo gibljivo gred in trojno zaščito pred prepuščanjem vlage.

Mehanski vibrator betona, ki ga prodaja podjetje Metal Mikulič, je sestavljen iz treh komponent. Ima osnovno ogrodje, iglo in gred. Igle so pri posameznih modelih na voljo v različnih velikostih, na primer s premerom 38, 50 ali 58 mm. Je nepogrešljiv pripomoček povsod, kjer se dela z betonom, saj se z njim doseže visoka enakomernost in kohezivnost.

Vibrator betona

Zagotovite optimalno delovanje z izbiro prave igle

Z ustrezno izbiro igle boste dosegali najboljše rezultate, tudi če gre za bolj obsežno ali zahtevno delo. Če je skrbno izbrana, vam bo zagotovila dolgotrajno delovanje, predvsem pa udobno uporabo. Z uporabo igle boste dosegli najboljše učinke pri stiskanju malte, z njo pa boste tudi pokrili večjo površino. Obstaja več različnih vrst igel, ki se med seboj ločijo glede na svojo zasnovo in namen uporabe.

Če kupujete nov vibrator betona, se najprej dodobra seznanite z njegovimi komponentami in načinom delovanja. Tako boste najprej ugotovili, kako ga sploh pravilno uporabljati. V primeru, da ste negotovi, se raje obrnite na strokovnjake, ki vam bodo pomagali sprejeti pravo odločitev. Na trgu je namreč veliko različnih naprav, ki tudi uporabljajo različne tipe motorjev in se med seboj ločijo tudi po številnih drugih lastnostih.

Pred dokončno odločitvijo se vsekakor pozanimajte o vseh lastnosti naprave in tudi o tem, kakšne igle so na voljo. Priporočljiva je uporaba profesionalnih igel, ki bo zagotovila optimizacijo dela, obenem pa tudi veliko boljšo kakovost mešanice materiala, ki ga boste stiskali. Pravilno izbrana igla vam bo namreč celoten delovni proces močno poenostavila.

Avtor: