posteljice za dojenčke

Posteljice za dojenčke so pomemben del otroškega pohištva

Selitev novorojenčka iz porodnišnice domov je velik prehod, tako za starše kot za dojenčke, zato se je dobro pripraviti že prej. Velik del priprave se nanaša na samo pohištvo, kjer so med pomembnejšimi ravno posteljice za dojenčke. Te morajo biti starostno primerne, v veliko pomoč je tudi njihova praktičnost. Vse več raziskav pa opozarja na to, da so za novorojenčke najbolj primerne posteljice, ki so ponoči tem bližje staršem, so torej mobilne, obposteljne ali pa kombinacijske (obposteljne posteljice, ki so lahko tudi samostoječe).

Posteljice-za-dojencke-1

Pomembnost primernih posteljic
Posteljice za dojenčke spadajo med pomembnejše kose pohištva, saj je kvaliteten spanec bistven za otrokov celostni razvoj. Pomembnost dobre posteljice še dodatno osvetljuje dejstvo, da novorojenčki prespijo kar 70% časa. Dober spanec je pri dojenčkih ključen, saj spodbuja rast, pridobivanje teže, mentalni razvoj, razvoj možganov in učenje. Prav tako pa je kvaliteten spanec pomemben za razvoj dobrega imunskega sistema, ki je pri dojenčkih nekoliko slabši. Ravno zato je pomembno, da ima dojenček svojo kvalitetno posteljico in ne spi v isti postelji kot starša. Slednje bi namreč pomenilo veliko tveganje za novorojenčka. Kljub temu pa je močno priporočljivo, da dojenček spi blizu svojih staršev, torej, da so posteljice za dojenčke ob starševski postelji, ali pa je v uporabi kar obposteljna posteljica.

Pomembnost bližine med dojenčkom in starši med spanjem
Za novorojenčka je bližina staršev med spanjem ključnega pomena, saj tako čuti varnost, zaznava domač vonj in je deležen toplih dotikov. Ker je spanec za dojenčke tako pomemben, je ključno, da se otrok v svoji posteljici počuti varno in domače, to pa se lahko doseže ravno z bližino njegovih staršev. Raziskave so pokazale, da ta bližina prinaša pozitivne rezultate, kot je izboljšan potek dojenja, zmanjšanje tveganja nenadne smrti v zibelki (po angleško SIDS; sudden infant death syndrome) in kasneje celo večjo povezanost med otrokom in mamico. V zadnjih letih se je zaradi tega povečala popularnost “co-sleeping” načina spanja in uporabe obposteljne posteljice za dojenčke. To so posteljice, ki so priključene oz. fiksirane na starševsko posteljo in nudijo neoviran prostor med dojenčkom in mamico. Takšen način spanja je varen, saj otrok ne spi na starševski postelji in ima svoj prostor, kljub temu pa zagotavlja neomejeno bližino.

posteljice za dojenčke

Obposteljne posteljice za dojenčke
Obposteljne posteljice omogočajo neposredno bližino med novorojenčki in starši. Tako imajo starši neoviran pogled na otroka med spanjem, iz lastne postelje, brez nepotrebnega vstajanja. Ker je posteljica pritrjena na posteljo staršev, jim omogoča neposredni dotik, ki lahko otroka v primeru prebujanja pomiri. Prav tako je olajšan tudi sam proces dojenja ponoči, saj je otrok na dosegu roke in ga je iz posteljice lažje dvigniti. Obposteljne posteljice za dojenčke so posebej priporočljive za mamice, ki so rodile s carskim rezom in še okrevajo. Te posteljice namreč zmanjšajo število vstajanj, kar je za žensko po tem posegu izjemnega pomena, saj so vstajanja pogosto boleča. Navsezadnje pa so obposteljne posteljice za dojenčke malce manjše, kar je predvsem v manjših sobah velik plus, saj zasedejo manj prostora. Navadno je montaža teh posteljic enostavna in dopušča tudi možnost samostoječe posteljice, torej ni nujno pripeta na starševsko posteljo. Prav tako imajo takšne posteljice možnost nagiba in so nastavljive po višini, kar pomeni, da so primerne za različno visoke postelje.

Izposoja posteljice za dojenčke
Nove montažne obposteljne posteljice so razmeroma drage, glede na čas uporabe, zato je vse več govora o izposoji posteljic. Te vrste posteljic so za dojenčke primerne le prvih 6 mesecev ali pa dokler otrok ne doseže največ 9 kilogramov. Ravno zato se zdi izposoja posteljice za dojenčke kot finančno ugoden in okolju prijazen način. Prva leta otrokovega življenja so tista, v katerih otrok najhitreje preraste otroško opremo, kamor spadajo tudi posteljice. Nenehno kupovanje in prodajanje stvari je zamuden proces, ki je ob majhnem otroku še bolj naporen, zato je ravno najemanje pogosto enostavnejša rešitev. Prav tako so cene najema občutno nižje od cen nakupa, kar je za družine precej bolj ugodno. Najem otroške opreme pa je tudi okolju prijaznejša rešitev, saj zmanjša količino odpadkov, ki bi nastali ob nenehnem kupovanju in metanju izdelkov. Najem posteljice za dojenčke pa zagotavlja tudi lažjo menjavo ob primeru neustreznega nakupa. Starši lahko izdelek najamejo za krajši čas in ga tako preizkusijo, brez kupovanj. Če je izdelek neustrezen enostavno najamejo drugega in nimajo dodatnih težav s kupovanjem in prodajo.

Avtor: